Bouwmethode

De twee woningen op Veller worden gebouwd door REESE projects. Dat gebeurt op innovatieve wijze.
Door toepassing van houtwolcementbouw kan sneller, voordeliger en energiezuiniger gebouwd worden.


.

Duurzaam bouwen met behoud van kwaliteit en comfort

Voordeliger, sneller en energiezuiniger bouwen. Dat vraagt om een hele andere aanpak dan de traditionele bouwwereld te bieden heeft. REESE projects introduceert die aanpak. Wij bouwen woningen, scholen en bedrijfspanden met een ecovriendelijk bouwsysteem dat gebaseerd is op houtwolcement. Houtwolcementbouw is effectief beproefd in het buitenland. Gebruik van houtwolcement past uitstekend binnen de cradle-to-cradlefilosofie. Houtwolcement is gekwalificeerd als biobased bouwmateriaal. Het bouwsysteem is door REESE projects aangepast aan de eisen die het Bouwbesluit en de Nederlandse markt stelt. Door de hoge isolatiewaarde, de hoge warmteopslagcoëfficiënt en de vochtregulerende eigenschappen van houtwolcement is dit prefab bouwsysteem uitermate geschikt voor het realiseren van energieneutrale of passief woningen.

Houtwolcement: al honderd jaar succesvol gebruikt als bouwmateriaal

Houtwolcement is een product dat al meer dan honderd jaar gebruikt wordt in de bouw. Het bestaat uit een combinatie van hout en cement. Hout heeft een uiterst lage emissiewaarde, is een CO2-neutrale bron en slaat CO2 op in de vorm van koolstof. Tijdens het afbinden van het cement vindt een versteningsproces plaats. Hierdoor is het hout niet meer vatbaar voor externe componenten. Houtwolcement wordt op ecovriendelijke, industriële wijze verwerkt tot prefab buitenwanden, binnenwanden, plafondplaten en dakplaten. Deze panelen (6 meter lengte / 2,60 meter hoogte / 40 of 60 centimeter dikte) hebben een laaggewicht en fungeren gelijktijdig als bouw- en isolatiemateriaal. Door te werken met prefab panelen kan de constructietijd van gebouwen sterk verkort worden en zijn de bouwkosten significant lager ten opzichte van traditionele bouwmethodes. En dat uiteraard zonder dat het ten koste van de kwaliteit van de woning of uw wooncomfort gaat!

Over REESE projects

De woningen worden gebouwd door REESE projects, een vernieuwend bouwbedrijf uit Barneveld. Binnen REESE projects is jarenlange ervaring in de Nederlandse woning- en utiliteitsbouw vertegenwoordigd.

Voorbeeldvideo: bouwen met houtwolcement

Kenmerken Houtwolcement

U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt)
0,19 w/m2 °C (bij 400 mm wanddikte)
0,12 w/m2 °C (bij 600 mm wanddikte)

Lambda-waarde (warmtegeleidingscoëfficiënt)
ʎ = 0.076 W/m°K
ʎ = 0.062 W/m°K (bij 600 mm wanddikte)

Rc-waarde (warmte-isolerend vermogen)
Rc = dikte in m / lambda (ʎ ) waarde
0.4 m / lambda 0.076 = Rc 5.26 m2 K/W
0.6 m / lambda 0.062 = Rc 9,68 m2 K/W

Warmteopslagcapaciteit
250 kJ/m2°C (bij 400 mm wanddikte)

Brandwerendheid
>360 minuten volgens EN 13501-1 brandklasse B-s1,d0 (SP Technical Research Institute of Sweden, erkend testlaboratorium)

Dampdiffusie/ weerstand
4-5 10¯⁶ m²/s

Density/gewicht
340 kg/m3

Luchtdoorlatendheid
20 m3/mhPa

Houtgebruik
FSC- en PEFC-gecertificeerd

Historie & Toekomst

Zeven jaar geleden is door de Zweedse houtwolcementproducent Traullit het plan opgevat om houtwolcement toe te passen als prefab bouwsysteem. Het in Nederland gevestigde Eltomation, producent van wereldwijd gebruikte houtwolcementproductielijnen, heeft een volledig geautomatiseerd en ecovriendelijk productieproces ontwikkeld voor prefab wandpanelen van houtwolcement. Daarmee is het zelfs mogelijk om panelen op de bouwplaats af te leveren inclusief tweezijdig stucwerk, benodigde loze leidingen, dozen voor elektra en gevelkozijnen.